Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) Nedir?

KVKK‘ya giriş yapmadan önce sizlere veri nedir bunu açıklamak istiyoruz.

Veri : İnternet ortamında kullanıcıların ürettiği işlemlere verilen isimdir.

Günlük hayatta milyarlarca insan web siteleri veya mobil uygulamaları kullanırken petabaytlarca veri üretir. Bu verilerin en geneli kullanıcının demografik bilgileri veya daha kişisel bilgilerdir. Bu verileri elinde tutan platformlar bu verileri kendi platformlarını sizin için daha kişisel hale getirmek için kullanmaktadır fakat bazı platformlar ise bu verileri sizden habersizce başka platformlara satıp sizin üzerinizden para kazanmaktadırlar.

İşte tam da bu açığı kapatmak için Türkiye uzun yıllardır tasarı halinde bekleyen ve 7 Nisan 2016 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren ‘6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ KVKK (Kişisel verileri koruma kanunu) yasasını yakın tarihte devreye sokmuştur.

Aşağıda daha iyi anlaşılması adına maddeler halinde KVKK maddelerini açıkladık

Kişisel verilerin işlenme şartları

Kişisel verilerin işlenmesi demek var olan bilginin kullanılması anlamına gelir. Sizin rızanız olmadan verilerinizi elinde tutan platformlar sizden açık rıza almak zorundadır.

Hukuki bir durumunuzun olması, bedenen/zihinsel bir rahatsızlığınız olması veya bilgi verme zorunluluğunuzun dışında sizden izin almadan bilgileriniz işlenebilir.

Özel nitelikli kişisel verilerin işlenme şartları

Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi
veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri özel nitelikli kişisel veridir.

Özel nitelikli kişisel verilerin, ilgilinin açık rızası olmaksızın işlenmesi yasaktır

Kişisel verilerin silinmesi, yok edilmesi veya anonim hâle getirilmesi

Kişisel verilerinizin kullanımı o platform tarafından zorunlu değil ise kişisel veri silme talebinde bulunarak. Verilerinizin silinmesini veya anonim hale getirilmesini talep edebilirsiniz.

Kişisel verilerin aktarılması

Kişisel verileriniz sizin rızanız olmadan başka bir platforma aktarılamaz.

Kişisel verileriniz. Yukarıda belirttiğimiz “Kişisel verilerin işlenme şartları” başlığı altındaki olumsuz şartlar dışında sizden izin alınmadan aktarılabilir.

Kişisel verilerin yurt dışına aktarılması

Kişisel verileriniz sizden izinsiz yurt dışına aktarılamaz.

Kişisel verileriniz. Yukarıda belirttiğimiz “Kişisel verilerin işlenme şartları” başlığı altındaki olumsuz şartlar dışında sizden izin alınmadan yurt dışına aktarılabilir.

Sorumluluk ve Haklarınız

Kişisel bilgilerinizi verirken platformun size sunduğu kişisel veri işleme sayfasından verilerinizin nerelerde kullanılacağı ve nasıl işleneceğini kontrol etmeniz gerekmektedir. Aksi halde bir sorun olduğunda hak talebinde bulunamazsınız.

İstediğiniz zaman veriyi alan platforma hangi verimlerinizin onda olduğunu ve şu ana kadar nasıl işlendiği ile ilgili rapor alabilirsiniz.

Veri sorumlusuna başvuru

Kişisel verileri toplayan platform verilerinize ulaşabilmeniz adına sizin için özel bir iletişim kanalı belirtmek zorundadır. İletişim sayfası, mail veya telefon ile platform ile iletişim kurup bilgilerinizin durumunu sorgulayabilirsiniz.